Sloboda zvierat žiada zakázať vystupovanie zvierat v cirkuse

11.05.2012 Bratislava

Bratislava 10. mája (TASR) - Organizácia Sloboda zvierat žiada zakázať vystúpenia zvierat na verejnosti a prevádzkovanie cirkusov so zvieratami na území SR. Táto požiadavka by podľa nich mala byť zakotvená legislatívne v zákone na ochranu zvierat. Dôvodom sú podmienky, v ktorých musia zvieratá žiť a údajné fyzické utrpenie pri tréningu zvierat.

"Obľúbené panáčkovanie a tancovanie sa dosahuje prikladaním rozpálených doštičiek na chodidlá medveďov," uvádza ako príklad organizácia na svojom webe. Tu ponúka aj petíciu, ktorú môžu záujemcovia vytlačiť a vyplniť. Podporu však podľa Slobody zvierat ľudia môžu vyjadriť aj tak, že jednoducho prestanú navštevovať cirkusové predstavenia so zvieratami.

"Cirkusové zvieratá de facto nežijú, ale iba prežívajú v nekončiacom strese a utrpení. Vystupovanie zvierat v cirkusoch je demonštratívnym týraním zvierat - pred očami verejnosti - s jej pasívnym, tichým súhlasom," konštatuje petícia. Vzorom pre Slovensko by podľa Slobody zvierat mohlo byť napríklad Grécko. V krajine od februára platí úplný zákaz vystupovania zvierat v cirkusoch.
 

Vyberte región